27 Feb 2011

rancangwang
RSS
people

Entri Baru - RWDS

rancangwang
Buku Rancang Wang Dari Sekarang adalah satu buku yang bagus sebagai rujukan pengurusan kewangan peribadi. Pengarang buku, Pakdi menyusun bab-bab secara ringkas dan padat. Justeru, kita boleh menghabiskan satu bab dengan sambil kita tengah memanaskan enjin kereta, waktu rehat, malah ketika dalam penantian menunggu pengangkutan awam seperti komuter dan juga LRT.
Keunikan buku RWDS adalah penyampaian pengarangnya dalam menghuraikan topik-topik pengurusan kewangan secara Islami. Justeru, kita memperoleh ilmu kewangan yang membolehkan kita selamat di dunia dan juga berbahagia di akhirat. Contohnya, berdasarkan ayat Al-Quran dalam Surah Yusuf, kita memerlukan simpanan yang cukup untuk tempoh 7 tahun sedangkan buku kewangan berorientasikan barat hanya menetapkan 6 bulan sahaja.
Keduanya gaya bahasa yang sungguh mudah difahami dan penggunaan analogi yang sangat tepat. Barangkali pengalaman pengarang menjawab pelbagai soalan dari pembaca blog, forum mahupun dalam bengkel dan seminar pengurusan kewangan membolehkan kita memahami topik yang teknikal dengan bahasa yang sangat mudah!
Seterusnya, pengarang menyentuh hampir kesemua masalah kewangan yang dihadapi oleh kita semua di Malaysia. Ini membuatkan buku ni menjadi padat dengan maklumat dan barangkali kita semua akan ternanti-nanti penjelasan pengarang seterusnya. Namun mesej pengarang sangat jelas, laksanakan dulu apa yang kita baca. Titik.
Saya fikir pengarang sudah mempunyai rancangan yang menulis buku seterusnya dengan huraian lebih terperinci, malah barangkali pengarang mahu kita semua bertanya terus kepada beliau menerusi blog, emel dan juga facebook tentang topik-topik kewangan yang kita mahu tahu dengan lebih mendalam. Sebaiknya kita laksanakan dulu apa yang telah pengarang tulis bagi membolehkan soalan-soalan kita nanti lebih praktikal sebagai manfaat kita bersama.
Objektif buku ini amat jelas dengan pengarang memulakan prinsip-prinsip asas Islam dalam merancang wang, diikuti dengan penerangan yang istilah-istilah kewangan yang penting untuk kita tahu dan faham dengan baik seperti matlamat kewangan kita, simpanan, perbelanjaan, pelabura, hutang piutang, perlindungan dan kepentingan sedekah dan zakat dalam merancang wang. Kesemuanya ada 27 bab, senang cerita buku RWDS merangkumi keseluruhan prinsip rancang wang yang kita perlu tahu.
Buku ni begitu sesuai untuk buku semua golongan baik yang dah lama bekerja atau yang baru memulakan alam pekerjaan. Tidak ketinggalan, golongan anak muda siswa siswi juga amat memerlukan buku ini. Buku ini memberikan kesedaran betapa pentingnya ilmu perancangan kewangan dalam hidup kita.
Ya, buku ini adalah naskah yang wajib ada dalam koleksi buku kita!
Kita mesti beli!
p.s. Buku Rancang Wang Dari Sekarang dijual secara online dan juga di kedai-kedai buku berhampiran.
Catatan,
Ahmad Fuad
Pengulas Buku di www.almaribuku.com
No Comments | Tags: ,

Al-Quran Rahsia Terunggul

Malam sebelum saya balik kampong, sahabat lama (zaman sekolah menengah) ajak jumpa. Awal2nya janji nk jumpa kat Giant Shah Alam, jadi nya menapak lah saya ke situ. Alang2 dah sampai Giant, saya pon mencuci mata kat MPH. Kebetulannya 2-3 hari sebelum tu, seorang rakan call saya dan dia dengan syok nya bercerita perihal satu buku yang best. Tajuk nya How Full is Your Bucket. Kira ada can usha buku ni sekali lah.
Dah dok lepak2 kat situ, dapat SMS kata tempat perjumpaan dah ditukar. Dah kira nk tinggalkan MPH tu, saya pon mintak la brader kat situ carikkan buku How Full is Your Bucket. Sedihnya, buku tu dah habis.. Ramai orang Shah Alam layan buku tu kot. Kalo nak beli buku tu kena pegi cawangan MPH yang lain. Takpe lah kan, tup2 ada satu cover buku yang menarik perhatian saya, tajuknya Al-Quran Rahsia Terunggul karya Ali Ahmad dan Maleya.
quran
Gambar kat atas ni pinjam dari website mudah.com.my
Kalo korang perasan cover dia lebih kurang dengan buku The Secret karya Rhonda Byrne. Saya pernah buat ulasan buku The Secret dulu kat sini:
http://almaribuku.com/?p=267
Tekaan saya tepat sekali, buku Al-Quran Rahsia Terunggul ni membincangkan perihal Law of Attraction dari sudut pendekatan Islam dan Al-Quran. Sesuatu yang hilang dari The Secret. Pada sapa yang amat teruja dengan Teori Tarikan (Law of Attraction) dan yang dah khatam The Secret berkali-kali, saya amat syorkan baca buku ni pulak.
Buku setebal 224 muka surat ni berjaya saya habiskan dalam masa 2 ½ hari. Itu pon kira time busy, maklumlah nk dekat raya lepak kat kampung kan. Harganya RM15.90 (kat MPH).
Cumanya pada sape2 yang nak baca buku ni, saya lebih galakkan baca buku The Secret dulu. Sebab kat buku ni dia tak cerita terperinci pasal Teori Tarikan. Pastu saya jugak amat sarankan baca buku The Answers karya John Assaraf dan Murray Smith.

http://almaribuku.com/?p=352

Sebabnya buku Al-Quran Rahsia Terunggul ni dia cerita pasal teori fizik lagi kompleks dari buku The Answer. Siap keluar rumus lagi yang derive dari formula  e = mc2 jadik r = tj2 (r = ruh, t = tubuh, j = jiwa). Itu cadangan saya jela kan. Korang suma mesti dah terer teori2 sains dan kuantum fizik ni.
Beberapa perkara yang saya ralat pasal buku ni ialah petikan Ayat Al-Quran. Kenapa letak nama surah dalam bahasa Inggeris? Padahal seluruh buku tu dalam bahasa Melayu (atau  mungkin bahasa Indonesia). Pastu petikan Ayat tak di letak nombor ayat. Kan leceh sikit bagi orang macam saya bukan hafiz ni nk buat rujukan.
Apapon buku ni amat baik untuk di baca. Melengkapkan Teori Tarikan dengan sudut pandangan Islam. Malah dia jugak menceritakan balik kaedah2 doa yang betul dan konsep doa itu dengan sangat bagus. Berbaloi? Sangat2 berbaloi.. :-P
-Fuad-
1 Comment | Tags: , , , , , , , ,

Fasa Baru Kehidupan

Assalamualaikum Wr. Wb.
Moganya semua orang yang terlitas di blog ni secara sengaja atau tak dalam keadaaan sejahtera atas definasi diri sendiri ataupon definasi orang kurang sejahtera dari kita. Antara kekurangan saya ni dari yang bayak2 kekurangan adalah lambat menyesuaikan diri. Akibatnya ramai orang yang mula2 jumpa ngan saya..yang tak kenal diri saya akan melabel budak sombong. Lambat menyesuaikan diri buat saya lambat selesa dengan persekitaran baru.. namun saya suka berubah dan ingin berubah.
Blog yang dah tak tersentuh sekian lama ni buat gaya pe’naip’an rasa janggal. Macam berputar belit mata nk baca dan cuba menangkap mesej yang cuba disampaikan. Kalu baca dengan kuat plak, tona pembacaan rasa ada yang tak kena. Pitching nk kena buat alignment. Makanya.. kenalah sentuh balik blog ni supaya janggalnya cepat2 hilang.
Entry kali ni nak sembang santai sebab entry sebelumnya dah gegar teknikal. Saya baru melangkah ke Fasa Baru dalam kehidupan saya pada tanggal 12 Rejab 1430 bersamaan 4 Julai 2009. Terima kasih buat dia yang membantu proses transisi ni. Harap2 lanjutannya akan lincir seperti sebelumnya. Insya Allah. :-P
Oh.. saya sekrang mengisi rongga2 waktu yang terluang dengan buku karya oleh Dr. HM Tuah Iskandar yang mana nama yang diberi ialah Tau Tak Apa. Buku yang jatuh didalam kategori motivasi pada hemat saya ni memberi persepsi motivasi yang bersahaja tapi boleh buat pembaca diam seketika. Mungkin cuba memahami lebih mendalam atau pun cuba mencari fakta2 untuk menyanggah tapi tak terjumpa. Betul jugak kata Dr. HM Tuah ni.  Cara penyampaiian jugak seolah2 bersembang dengan pembaca. Yelah.. bila kita bersembang ni, ada masanya kena puji, ada masanya dicalarkan hati, ada masanya kena perli, ada masanya lawak seperti. Senang ceritanya.. buku motivasi yang mencuit hati kita yang selama ni dok asek membina sebanyak mungkin istilah2 alasan atas kemalasan kita nk menjadi lebih baik..lebih bermotivasi.
Sape yang tak caya..boleh beli sendiri dan baca. Yang percaya pon sama. Tak nk beli.. boleh pinjam ngan saya. Tapi tunggulah saya abes baca dulu. Oh.. saya kat Bintulu ni. Kat Medan Jaya. Kalo nk pinjam bleh carik saya kat sini. Tak rugi baca.. Saya percaya sesuatu akan berlaku selepas baca buku ni. Cumanya kesan jangka panjang atau pendek kenalah ketuk kepala sendiri. Bak kata sorang member saya, Allah bagi motivasi kat Manusia dalam surah Ar-Rahman dok ketuk akal dan hati supaya berpikir sebanyak 31 kali.. “Nikmat Tuhanmu yang Manakah Kamu Dustakan?” Kalo tak terketuk lagi..sendiri mau ingat lah. Sila baca ayat sebelum ni dengan nada positif.. Nada kerasnya saya tujukan pada penulis blog ni.
Oh ya.. saya ada dapat emel bertanyakan perihal Si Alif tu. Saya memang rindukan dia. Tapi sayangkan jangka hayatnya tak lama. Saya tak rindukan bodynya yang mengancam mahupun suaranya yang merdu. Tapi ciri-ciri nya yang saya rindukan. Hayat tak lama. Dah kong batt. Charger pulak dah ilang. Adeh.. Jadi, tak sedap hatilah saya nak menjualnya pada orang laen. Takut kesudahan yang sama menimpa saya jua menimpa pembeli lain. Pada sape yang masih berhajat besar jugak nk memiliki si Alif tu boleh kunjungi kedai XIMAX terdekat.
Terubat hati saya bila saya tengok henpon sahabat saya yang mempunyai ciri2 yang sama. Ada waktu Solat siap ngan reminder. Pastu ada Al-Quran bukan sahaja Terjemahan ngan Tafsir. Ada bacaan ngan Display bahasa Arab yang cun lagi. Terjemahan pulak dalam bahasa Melayu wa cakap lu.. Best kan? Haaa.. tau takpe. Cuma harga dia la slack sket. Tengah berkira2 lagi. Ingat nk kena wat istikarah dulu.. nak angkat ke idak. Nama henpon kawan saya tu iPhone. Ok ke henpon tu ye? Tak cepat rosak ke?
-Fuad-
9 Comments |

Skodeng si PICORP

Wah2… lama amat tidak di hupdet blog nih. Biasak la pegi sana sini..kita ni kan makan gaji.. uhuk.. :-(
Okeh.. arini dah ada masa sket.. walau ada keje tapi mood keje plak nyaris-nyaris tak dak. Merelek kan diri barang seketika sebelum membusykan diri balik. Arini nk sembang pasal buku Adam Khoo yang bertajuk Secrets of Millionaire Investors.
secrets-of-millionaire-investors-book
Ringkasnya buku ni perihal nk melabur dalam pasaran saham ekuiti dan jugak opsyen. Haha.. Sape pengikut Azizi Ali musti skeptikal sket dgn opsyen ni. Apapun setiap investor ada pelaburan yang derang prefer. Macam Azizi Ali lebih pro pada real estate dan Adam Khoo lebih pro pada business dan saham2 tak kira ekuiti mahupon opsyen.
Okeh.. walaupon buku ni panjang lebar cerita pasal saham ni.. entry kali ni nk cerita pasal saham biasa saje atau nama betulnya saham ekuiti. Ianya ialah saham yang di jual dekat papan bursa tu yang mewakili syarikat2 besar di mesia.
Saya jugak akan gunakan contoh saham Progressive Impact Corporation Berhad dengan sysbol ticker dengan Bursa Malaysia ialah PICORP dan stock code nya ialah 7201.
Oh ya.. Adam Khoo ni mengkategorikan diri dia sebagai value investor. Maksudnya dia melabur berdasarkan fundamental sesuatu serikat.. bukannya sentiment pasaran. (tapi ada jugak dia guna teknik momentum investing yang gunakan sentiment pasaran dengan penunjuk teknikal).
Kalo kita cerita pasal technical analysis, fundamental analysis, market analysis.. memang panjang cerita plak. Apa kata kita cerita kategori yang Adam Khoo pakai sebelum dia beli saham sesuatu syarikat. Dia devide 2 group of categories yakni:
  • Penunjuk Syarikat ni Syarikat yang bagus
  • Penunjuk bila boleh beli saham syarikat ni
Ringkasnya dia akan tgk dulu syarikat ni bagus ke tidak..lepas tu dia tggu bila masa sesuai nk beli saham syarikat tu. Oret..kategori2 yang menunjukkan sesuatu syarikat itu bagus pada tafsiran Adam Khoo adalah seperti berikut.
  1. History of Consistently increasing sales, earnings & cashflow
  2. Durable competitive Advantage (Economic Moat)
  3. Future Growth Drivers
  4. Conservative Debt: Long Term-Debt < 3 Net Income
  5. Return on Equity must be above average
  6. Low CAPEX Required to maintain current operation
  7. Management is holding / buying the stock
Meh kita tengok saham PICORP. Maklumat2 pasal company ni sume boleh kita dapat kat derang punya Annual Report. Cara senang nk dapatkan repot tahunan sesuatu syarikat, boleh ambik kat website Bursa Malaysia:
www.klse.com.my
Klik dekat Listed Company >> Company Announcement
comp_ann
Pastu klik kat Annual Report.
ann_repPastu klik Plak By Company (nak carik ikut nama company) then pilih lah nama company tu. Dlm case ni Progressive Impact Corporation Berhad.
bycomalpha
Nah.. sekrang dia list annual report yang dulu2 smpi paling latest. Kat report ni lah kita akan dpt banyak maklumat penting pasal sesebuah company. So just klik pastu nk save ke computer pon boleh lah.
ann_rep1
Jom kita screen PICORP untuk semua ciri-ciri yang Adam Khoo ckp. Ciri Pertama iaitu sales bertambah.. pendapatan bertambah dan cashflow bertambah. Itu sume boleh tgk dekat bahagian income statement. Kalo PICORP ni compare tahun2 lepas mostly memang menaik.. Kira ciri pertama dah lepas.
income_picorp
Ciri kedua ialah kelebihan company ni berbanding pesaing dia. Boleh dikatakan PICORP adalah satu2nya pemain utama dalam industri alam sekitar ni. Dia takda pesaing dan kontrak atau konsesi PICORP dengan kerajaan Malaysia untuk monitor pencemaran alam di Malaysia ni  adalah selama 20 tahun. Dengan bahasa mudah, PICORP dijamin ada pendapatan selama 20 tahun. Dalam bahasa Adam Khoo, the economic moat for the company is very wide. Ciri kedua lepas.
Ciri ketiga ialah perkembangan company di masa hadapan. Info pasal ni selalunya boleh tengok kat Chairman’s Statement. Selalunya chairman akan cerita la plan2 akan dtg untuk company dia. Macam PICORP dia dah beli 60% saham satu company pengurusan sisa buangan nama PJBUMI (7163) dan anak syarikat dia di Sudan dan dapat award konsesi selama 30 tahun dengan kerajaan Sudan. Bila sesuatu company mampu beli company lain dan venture kat oversea, selalunya menunjukkan potensinya berkembang adalah tinggi. Ciri ketiga lepas.
Ciri Keempat ialah utang jangka panjang syarikat tak boleh melebihi 3 kali pendapatan tahunan. Maksudnya.. utang dia mampu dibayar sepenuhnya dengan pendptan selama 3 tahun. Cth PICORP, net income dia utk tahun 2008 adalah RM15,632,499. Jumlah utang dia plak ialah RM14,134,958. Kira tak sampai setahun dia dah mampu byr lump sump utang tu. Ciri keempat teramatlah lepas.
Ciri Kelima ialah  ROE dia mustilah lebih dari average. Adam Khoo letak ROE average ialah 15%. Jom kita kira ROE utk PICORP.
ROE     = (Net Income / Total Share Equity ) x 100%
= (RM 15,632,499 / RM 98,778,195) x 100%
= 15.8 %
Okes..ciri kelima lepas.
Ciri keenam ialah syarikat tidak memerlukan kos operasi yang tinggi. Contohnya nk maintain mesin yang besar2. Nak repair itu dan ini. PICORP adalah service company, so CAPEX dia boleh dikategorikan sebagai rendah. Ciri keenam..lepas.
Ciri terakhir ialah management team tak jual saham syarikat tu. Iyelah kan..orang yang paling tahu pasal sesuatu syarikat mustilah orang yang uruskan dia. Kalo management team pon dok jual takkan kita orang luar pon nk konfiden dengan syarikat dia. Dalam report tahunan ada dibagitau dibahagian director’s interest. Macam PICORP, hanya Hj Hassan je jual pada tahun 2008. Haji Zaid dan wife dia, Hjh Zaidah siap beli lagi. Itu tak kira pegangan keluarga Haji Zaid ngan Hjh Zaidah atas nama company Zayidal Keluarga Sdn. Bhd. yang pegang sebanyak 38.78% saham PICORP. Yang belen2 je jual kat orang lain. Memang nmpk sangat konfiden nya pihak pengurusan dengan company ni. Ciri terakhir pon lepas.
Orait..kalo sesuatu syarikat tu lepas kesemua 7 ciri-ciri ni, Adam Khoo kategorikan dia sebagai sebuah syarikat yang amat bagus dan boleh untuk dibeli sahamnya. Tapi… bleh terus beli ke?
Ble dah terbukti company tu bagus, bila plak masa sesuai nk beli. Mengikut kata Adam Khoo bilamana :
  1. Under Value: Share price < Intrinsic Value
  2. Stock price is consolidating or on an uptrend
Bila mana harga saham memenuhi 2 ciri diatas, maka dah tiba masanya untuk membeli saham syarikat yang terbukti bagus tadi. Cara nk kira Intrinsic Value ialah… uuu panjang lah nk crita. Senang cerita.. boleh download excel sheet kat website Adam Khoo..
http://www.thewaytomakemoney.com/tools.html
Saya dah buat untuk PICORP, dan hasilnya ialah nilai saham PICORP ialah RM 1.01.
intrinc_picorp
Cuba teka harga PICORP kat kaunter brapa sekarang? Hehe. Boleh tgk kat website Bursa Malaysia bahagian Market Information >> Prices >> Equities . Atau bukak jek URL kat bawah ni.
http://www.klse.com.my/website/bm/market_information/prices/index.jsp
Then taip PICORP dekat Stock Short Name dan tekan Go. Saya tengok tadi harga nya 40 sen. Saham yang bernilai RM1 dijual dengan harga 40sen. :-P
Seterusnya ialah nk kena tgk chart plak sebab nk tahu price tgh consolidating  atu tgh uptrend je baru boleh beli. Untuk PICORP chart dia yang saya capture tadi mcm kat bawah. Sekrang ni.. lepas dia jatuh aritu, sekrang tgh consolidate. Untuk lagi selamat.. tunggulah dia uptrend dulu baru lah beli. Tapi kalo ikut Adam Khoo, saham PICORP sudah buleh di beli sekrang.
picorp_chart
Fuhhh.. panjang betul cerita kali ni. Apapon saya nasihatkan.. analisis la sendiri kalo nk beli sesuatu saham. Apatah lagi time sekarang ni. Ekonomi tak berapa bagus. Tapi kata orang.. time camni lah saham tgh murah.. itu kata orang la kan. Sebelum invest tu..buat analisis baik-baik dah yakin baru labur.
Buku Secrets of Millionaire Investor ni memang best dan sgt padat dengan ilmu pelaburan. Sape yang minat pelaburan, saya sgt cadangkan mengkhatam buku ni. Dan semestinya gaya penyampaian Adam Khoo mmg tak bosan nk abeskan buku ni walaupon ada nombor pengiraan sume. Saya beli kat MPH dengan harga RM49.90.
Orait.. nk balik awal hari ni. Dah lama tak balik awal. Sehingga berjumpa lagi.. Kalo ada kaunter yang menarik, sound2 la ya.. Salam
-Fuad-
3 Comments | Tags: , , ,

Siapa Pindahkan Keju Aku

who-moved-my-cheeseLepas saja majlis graduasi saya kat UTP, saya terus kena pegi program induksi Petronas dekat Permata. Program selama 2 minggu tu objektifnya kira macam nk bagi semangat dan bersedia untuk meng’kaya’kan lagi Petronas la lebey kurang. heh ;-) Banyak sangat aktiviti masa induksi tu yang saya pon dah tak ingat. Suatu perkara yang saya masih ingat ialah ada tayangan ala-ala motivasi yang bertajuk “Who Moved My Cheese?”
Menarik jugakla sebab tayangan video ada kartun2 yang memberi motivasi pastu lepas tgk video tu, fasilitator diskas plak pengajaran2 yang didapati dari siaran video tersebut. Secara asas nya video itu mengajar kita supaya bersedia menerima perubahan.
Okeh.. bayangkan atau ingat kembali ketika anda baru je grad. Memang masa kita student kita excited nk start keje. Ye lah kan..dapat duit sendiri..boleh beli apa yang kita nk yang masa student kita bleh tgk je orang beli. Masa tu memang kita nak sangat dan nantikan sangat perubahan dalm hidup kita. Sebab kita tahu itulah perubahan yang paling best dan buat kita rasa dewasa.
Video “Who Moved My Cheese?” pada saya masa tu memang tak beri impak sangat atau boleh kata tak langsung lah. Sebabnya video tu punya walk away message “Jangan takut untuk berubah” sedangkan masa tu memang tak takut langsung malah nak sesangat untuk berubah.
Itu cerita tahun 2003, sekarang dah 6 tahun berlalu. Dah tiga company saya tukar-tukar kerja. Hidup pon more or less dah stabil. Bila hidup kita dah kita sendiri tafsirkan sebagai stabil, rasa takut untuk berubah akan mula berkubu kat jiwa. Haa..masa ni lah saya rasa video ni akan berguna.
whomovemycheese
Saya baru habiskan buku Who Moved My Cheese? karya Dr. Spencer Johnson. Kira ni version buku untuk video yang sy tengok 6 tahun lepas masa mula2 nk start keje. Buku ni bestnya dia bercerita. Kisah 4 watak utama dalam cerita tu yang bernama Sniff, Scurry, Hem dan Haw.
Keempat2 watak utama ni mempunyai satu tujuan je dalam hidup derang iaitu makan keju. Ceritanya bermula bila derang jumpa selonggok keju dan mula rasa bahagia. Malangnya bila keju tu dah habis, hidup mereka berempat dapat ditentukan dengan sikap masing2.
Sniff adalah seekor tikus yang sentisa menghidu perubahan. Apa yang berlaku, dia sentiasa melihat keadaan dan ia sedar bila perubahan itu perlu.
Scurry adalah seekor tikus yang pantas bertindak. Bila perubahan itu perlu, dia akan terus bertindak dengan pantas.
Hem pulak adalah seorang kenit yang tak mahu berubah. Dia menyalahkan semua orang jika berlaku sesuatu yang tak kena dalam hidupnya. Bila kejunya habis, dia menyalahkan ada orang yang memindahkan kejunya ke tempat lain. Dia rasa terainiya tapi tidak berbuat apa2.
Haw jugak adalah orang kenit macam Hem. Tapi Haw akhirnya sedar yang dia kena berubah untuk terus maju dalam hidup.
Buku ni memang simple tapi bermanfaat. Apa yang paling saya suka quote dalam buku ni ialah bila Haw bertanya pada diri dia sendiri
What would you do if you weren’t afraid?
Jika anda buang rasa takut anda, apa yang anda akan buat dalam hidup anda. Quote tu tu buat saya berfikir bertapa tebalnya mental block dalam hidup saya ni yang menghalang saya buat apa yang saya betul2 nk buat.
Okeh..itu saja untuk ulasan buku best kali ni. Buku ni saya beli kat MPH dengan harga RM29.90. Selamat membaca.
-Fuad-
3 Comments | Tags:

Sekitar Pesta Buku 2009

pestabuku2009Hari ahad lepas saya kena pegi opis buat preparation untuk ISO audit. Dah banyak hari sebenarnya. Dah pening kepala nk membelek dokumen. Last2.. x sempat sampai ke opis.. terlajak brenti parking kat stesen komuter Shah Alam. Haha..
Kalo pikir keje tak kan abes iye dak? Untuk melegakan pening pale ni, saya decide nk pegi bersiar2 ke Pesta Buku Kuala Lumpur kat PWTC. Hehe. Walaupon niat nk cuci mata tengok buku je.. tapi saya dah kosongkan beg laptop. Cadang2 kot2 dapat buku free. Heh.
Sampai je kat PWTC tu…perghhhh.. ramai tak ingat beb. Senang cerita, kalo yang pegi ada air sembahyang tu memang batal lah.. ;-) Nk jalan sikit punya susah. Tapi… buku memang bayak tak ingat. Pening pale terus ilang dapat tgk buku2 yang best2. Dah penat pusing2 ketiga2 tingkat tu akhirnya saya terbeli buku2 nih:
  1. The Last TycoonsWilliam D. Cohan
  2. Micro TrendsMark J. Penn & E. Kinney Zalesne
  3. Legacy of Ashes Tim Weiner
  4. Kenapa Allah Murka? Mohammad Qayyum A. Badaruddin
  5. The New Jerusalem Michael Collins Piper
  6. Final JudgmentMichael Collins Piper
  7. The High Priests of WarMichael Collins Piper
  8. The GolemMichael Collins Piper
Buku nombor 1 sampai 3 tu derang pack skali. Harga sebenarnya RM82.50 untuk tiga2 buku tu tapi lepas diskaun dpt dalam RM53. Banyak diskaun tu. Kenapa dalam2 bertimbun2 buku kat pesta buku tu saya tak teruja nk beli buku2 ni (of course selain diskaun lah).? Sebab buku2 ni diterbitkan oleh Penguin Group. Selain dari penulis, saya akan pilih penerbit kalo ianya Penguin Group. Sebab stakat ni buku terbitan Penguin Group memang best2. Kalo korang baca kat belakang setiap buku terbitan Penguin Group pon derang akan cerita tujuan utama tertubuhkannya Penguin Group. Apa tujuan dia..?
Kalo nk tahu, pegi pesta buku naik tingkat atas sekali, pegi kat booth Pearson / Penguin Group. Ada gambar penguin kaler oren banyak2. Itu lah booth dia. Jangan risau..tingkat atas sekali memang lengang. Tak ramai orang. Buku2 ilmiah sket kat atas tu dan harga buku kat atas pon boleh tahan. Tapi kalo buku terbitan oversea RM53 untuk 3 bijik, pastu buku2 tu plak semua pernah menang anugerah memang sangat murah wa cakap lu.
Buku nombor 4 tu saya tak beli, tapi dapat. Haa kan dah kata. Bleh dapat free buku kat pesta buku. Tapi itu setelah memderma lah. Kat jalan nk masuk tu banyak tempat derma yang diberi hadiah buku.
Buku nombor 5 sampai 8 tu plak saya beli kat booth SABA Islamic Media. Itupon 4 buku pack skali dan harganya RM63 selepas diskaun. Sape2 yang dah tengok The Arrival macm yang Roy cerita kat blog dia, buku2 ni pon menarik untuk tahu apa lagi agenda geng2 Free Mason dan Yahudi ni buat untuk menyambut kedatangan Dajjal.
Mungkin weekend ni nk pegi jalan2 lagi. Jumpa disana :-) Oh ya.. derang accept credit card. Kalo takut tergoda untuk swipe credit card, sila tinggal card kat rumah. Hehe.
-Fuad-
7 Comments | Tags: ,

Keinginan Yang Tak Patut

Keinginan…
Saya baru balik dari Bintulu. Macam biasa, bagi training. Sepanjang jadi trainer, ada sesuatu yang saya rasa tak best tapi saya terpaksa terima hakikatnya. Iaitu tahap keinginan peserta untuk belajar. Kalo nak kata sebab bayaran, bukan calang2 bayarannya, course yang saya ajar tu RM5000 per head. Huh..kalo saya sendiri mmg tak mau ngabeh duit banyak tu. Mungkin derang pon sama kot, yelah company yang bayar. Bukan duit sendirik. Oh..untuk ingatan, yuran tu tak masuk poket saya ye, masuk poket company. Hehe. ;-)
Apa yang saya teringin sangat ialah pelajar yang sangat2 berminat untuk belajar. Yang saya rindukan waktu sekolah menengah dulu. Member2 yang mintak ajar. Memang syok ngajar orang yang betul2 nk belajar. Susah lah nk describe rasa puas je bila ngajar orang camtu. Walaupon saya ni ada penyakit ‘kia’ (kene rujuk kamus bahasa kelantan untuk mengetahui maksud penuh) bila ngajar budak pompuan, tetap rasa syok dapat share something pada orang yang betul2 appreciate.
Harap2 bleh rasa balik perasaan camtu..
Yang Tak Patut…
Seorang sahabat mengijazahkan pada saya Selawat Tafrijiyah atau digelar jugak Selawat Nariah ataupun Selawat Kamilah. Dah dapat tu saya pon berazam lah nak menghafal dan amalkan. Langkah pertama yang saya buat bila ada orang bagi amalan ialah letak jadi desktop. Truly saya dah tak ingat brapa lama dah desktop tu ditukar. Semalam adik saya, Fitri bertanya apa yang saya letak kat desktop. Saya pon bercerita lah kesah sahabat saya tu yang mengalami sendirik keberkatan amalan Selawat Tafrijiyah.
Kredit: Terima kasih pada Hanie Liza atas perkongsian tulisan Selawat cantik2 pastu siap dengan makna sekali. Memang cun buat Desktop. http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1734856
Saya pernah layan video ceramah mengajar selawat ni kat laptop kawan saya. Kot2 la ada kat youtube maka saya pon mulakanlah pencarian. Sedihnya tak jumpa. Tapi saya terjumpa youtube kat bawah ni. .

Budak Kecik Baca Selawat Tafrijiyah
Terasa gak saya, budak 2 tahun pon dah hafal dah. Adeii. Susah gak nk jadik murid yang betul2 nak belajar ni.. :-(
8 Comments |

Gerak Gempur Pasar Malam

treadmillnytime.jpgMood = Tertekan. Punca = Stok lama tak terjual. Sejak balik labuan haritu saya terus kena pegi Melaka. Ntah sampai bila x tahu. Mungkin 2 minggu lagi. Natijahnya, dah beberapa minggu perniagaan Little Trees tak berjalan. Adeii.. Azam saya abes je outstation kali ni nak buat gerak gempur penghabisan stok. Target market ialah Pasar Malam. Maka saya dengan ini menyeru para sahabat yang tinggal di sekitar Selangor atau lebih spesifiknya Shah Alam dapat membantu saya menyediakan maklumat tentang Pasar Malam yang best dekat tempat korang. Hadiahnya*(rujuk nota kaki untuk terma dan syarat) ialah sekeping little tree yang anda sukai. :-P
Latest buku yang saya dok godek2 semenjak dua menjak ni ialah Weekend Millionaire Mindset karya Mike Summey & Roger Dawson ngan Train Your Brain karya Dr. Ryuta Kawashima. Yang menarik pasal buku Train Your Brain ni ialah kajian penulisnya menunjukkan senaman paling best utk otak ialah membuat latihan matematik yang mudah dengan cepat. Dan keduanya ialah membaca dengan suara yang kuat. Haha. Itu yang lawak tu. Sejak dua menjak ni saya jadik macam budak tadika belajar bahasa Inggeris. Baca buku kuat2 macam belajar mengeja. Kene sediakan air mineral satu botol besar. Mau taknya, kering tekak wa cakap lu..
weekendmillionairemindset.jpgtrain.jpg
Sedihnya time nak datang site aritu tertinggal plak buku tu. Dalam buku tu disediakan aktiviti selama 60 hari untuk menambahkan kecerdasan otak samaada dari segi kuatkan ingatan, kreativiti, mahupon kecekapan berfikir.
Buku Weekend Millionaires Mindset adalah buku yang terbaik penah saya baca mendefinasikan pasal financial freedom. Serius. Memang tak tipu. Even penulis yang saya minati Robert Kiyosaki pon tak definasikan financial freedom se’best’ penulis buku ni. Saya amat rekemen buku ni, bak kata orang kelantan ‘berani tepek jari’. Mungkin sebab utama fokusnya ialah mencapai financial freedom melalui part time. Well.. you got to read it in order to judge it. Mark my word.. the insight is soooooo much valuable.
*Terma dan Syarat Kempen Gerak Gempur Pasar Malam
Sebaik sahaja penjualan pertama little tree di tempat yang dicadangkan berjaya, pencadang dengan automatiknya layak untuk mendapatkan hadiah. Hadiah tersebut mestilah diambil dari pihak menganjur dari tapak pasar malam yang dicadangkan. Panghataran melalui pos tidak akan dilayan. Pengambilan melalui wakil juga tidak dilayan….. kecuali wakil tu cun ;-)
-Fuad-
10 Comments |

La Tahzan – Buku Mesti Milik

Salam pertemuan,Â
Pada suatu hari, datanglah seorang sahabat melepak2 dalam bilik saya. Sambil2 kami dok borak2 dan merapu dia membelek2 satu persatu buku dalam rak buku saya.
“Koleksi hang ni tak lengkapla. Hang kena beli satu buku ni. Buku ni memang best, memang kalah la Napolean Hill ka, Dale Carnegie ka, Anthony Robbins ka, Robert Kiyosaki, Donald Trump, Adam Khoo apa jadah lagi lah. Hang penah dengar La Tahzan dak? Aku baru baca 5 mukasurat tapi habaq hang, memang terasa aura motivasi dia. Kalo hang baca buku ni hang kira tak dak nk risau apa dah. Aku highly rekemen kat hang”
Begitulah testimonial yang saya dapat berkenaan buku ni. Sebetulnya saya pernah dengar jugak pasal buku ni tapi mungkin belum tergerak hati nak memilikinya. Petang tu jugak saya carik buku ni. Memang, memang patut dibaca.
Dkarang oleh Dr. ‘Aidh Bin Abdullah Bin ‘Aidh ‘Ali Majdu’ Al-Qarni (Yang tang koma kat atas tu sampai sekrang saya tak tahu camna nk sebut). Hafiz Al-Quran dan Kitab Bulughul Maram, hafal lebih 5000 Hadith dan lebih 10000 bait syair. Fuh, memang power.
Orang2 macam ni mmg respek sgt2. Aritu borak ngan sorang India Muslim dari India, perihal kehebatan orang macam Allayarham Syaikh Ahmed Deedat dan Dr. Zakir Naik. Dia cerita anak Dr. Zakir Naik ni boleh bagi ceramah macam ayah dia tapi umur baru 9 tahun. Hehe. Terasa jugakla saya. Asek bagi alasan tak cukup masa nak menghafal Al-Quran tapi budak kecik tu pon bukan stakat hafal je, siap boleh quote ayat mana, surah mana, kisah apa, sebab penurunan ayat. Itu Al-Quran, tambah plak Hadith, bible, manuskrip hindu pon dia hafal. Tak heran la tiap kali dia ceramah beratus ribu orang datang dan ada orang yang peluk Islam time tu jugak.
Berbalik pasal buku La Tahzan atau dalam bahasa melayunya Jangan Bersedih.Saya tak baca habis lagi buku setebal 611 m/s ni, tapi saya boleh kata buku ni antara yang terbaik pernah saya baca. Sebuah buku motivasi yang menggunakan pendekatan tasauf yang mantap. Saya teramat amat amatlah mengesyorkan buku La Tahzan menjadi bacaan setiap umat Islam.
Nota: Buku yang saya baca ni adalh terjemahan ke dalam bahasa Melayu. Maklumlah tak terer bahasa Arab. :-(
Kesimpulannya, dapatkanlah buku terlaris di timur tengah dan indonesia ini. Promote sket :-P
**Sila baca entry ini sehingga tamat dan anda mungkin berpeluang mendapatkan buku La Tahzan dengan percuma/kos yang sgt murah**
Iklan: Saya mungkin terlambat nak tulun sebarkan. Adly a.ka. Labanon dan team FlareBiz telah melancarkan ebook percuma. Ya. Diulangi percuma. E-Book yang bertajuk Menjana Wang Tanpa Produk ini adalah satu e-book yang amat bermanfaat untuk mereka2 yang mengintai2 peluang menjana pendapatan secara online. Berdasarkan pengalaman dan kisah yang dialami oleh penulis sendiri, e-book ni menjelaskan cara yang memang sudah terbukti keberkesanannya. Tiada lagi alasan, boleh caya ke? Takkan senang sangat nk buat duit dengan interenet.. Semuanya terjawab jika anda merebut peluang dapatkan e-book ini segera. Sila rujuk: http://blog.jomberniaga.com/2007/03/15/ebook-menjana-wang-tanpa-produk-dilancarkan/
Pengumuman: Sebagai tanda penghargaan kepada pengunjung blog ini, saya ingin menawarkan kad debit Borders yang bernilai RM30 kepada sesiapa saja yang berminat. Sila nyatakan kesediaan anda menerima kad ini di ruangan komen. Dengan kad ini, anda boleh membeli apa saja kat kedai Borders dengan nilai RM30, kalo lebih tu kena tambah la sket. Saya tak pasti berapa banyak Borders kat Malaysia ni dan tang mana, yang saya tahu kat Penang ni ada sebijik di Queens Bay Mall. Jadik, saya harap orang yang nk kad ni dekat la ngan Borders kalo tak tak leh pakai gak.. ;-)
Oh ya. Sape cepat dia dapat. Hanya terdapat satu kad sahaja. Kalo boleh bagi alamat rumah sekali boleh cepat2 antar. Tapi kalo takut dihujani surat2 peminat, leh bagitau je nnti saya contact..
Nota kecik: Buku La Tahzan yang saya beli tu hard cover harga dia RM49.00. Saya pernah nampak kat Borders yang paper cover tapi tak perasan harga dia, dalam RM30 la kalo tak salah.
Sehingga bersua kembali..
-Fuad-
24 Comments |

Apa yang best nya jadi kaya..

Salam pertemuan,
Ari Isnin aritu (2 hari lepas) saya ada course daripada sebuah company kat Jerman. Apa yang saya perhatikan, trend company kat advance country ni lebih kepada technology driven. Derang ada staff brape kerat jek tapi sume geng2 doktor la. Paling koman pon ada master. Stakat degree ni tak pandang.
Jadi kerja2 remeh2 sume derang outsource kat syarikat yang takde teknologi hebat macam derang. Contohnya company kat Malaysia. :-) Saya menjangkakan trend macam ni akan jadik kat Malaysia jugak nnti. Jadi, kalo nk survive di masa akan datang, kenalah lengkapkan diri dgn ilmu pengetahuan yang superb. Sekarang ni kat Malaysia pon degree dah tak berapa laku sangat dah.
Memenuhi janji aritu, cerita pasal buku Why We Want You to be Rich. Penulis: Robert Kiyosaki dan Donald Trump. Lama dah tak ulas buku, asek membebel tak tentu hala.. ;-)
Komen:
Buku lebih kepada mind shifting approach. Dimana penulis berharap lepas baca buku ni, orang yang selama ni bercita-cita  nk menjadi miskin merubah cita-cita mereka nk jadi kaya. Walau pon target audience dia world wide, sesetengah part macam fokus sangat kat American.
Pasal Robert: Kebanyakkan isi dia berulang dari buku sebelum ni. Pasal cash flow, pasal quadrant, pasal expand your mean dan lebih kurang stail die la. Pada orang dah baca buku dia sebelum ni, isi buku ni macam overview.
Pasal Donald: Saya bukan nk kutuk sangat, tapi nmpk sangat dia menulis cukup syarat jek. Dia soh Robert hurai dulu point yang nk bincang, pastu dia main tambah2 je. Apapon tetap tak dinafikan nilai ilmu tu tetap ada.
Buku ni dikarang oleh seorang Millionaire dan sorang lagi Billionaire. Sorang yang pelajaran dia tak hebat sangat tapi sorang ni grad Wharton wa ckp lu. Top business school in the world. Sorang ni bapak dia miskin dan sorang ni plak memang kaya gilak tak ingat nye.
Point yang menarik perhatian saya:
  1. Robert sebut pasal 10/90 pembahagian kekayaan dalam bisnes. Saya syak dia ambik hadis nabi. Saya rasa kebanyakkan orang dah tahu pasal 20/80 Pareto Rule. Saya masa first time dengar Pareto Rule tu saya dah terpikir hadis nabi 9/10 rezeki dalam perniagaan ni.
  2. Donald sebut pasal orang yang berjaya mesti belajar sejarah. Pada akhir bab tu dia sebut pasal Empayar Uthmaniah. Tapi dia tak cerita detail apa pengajaran yang dia ambik dari kejatuhan Empayar Uthmaniah.

SMKA SHAMS